top of page

Belayer Quaterly Blockchain Report

Новини от сектора, регулации, Ethereum, NFTs и DeFi

Q2 2023

Първият ни доклад в областта на блокчейн технологията обхваща второто тримесечие на 2023 година (Q2).  Както на мнозина от вас е познато, крипто активите са постоянно развиващо се явление в света на финансите, привличайки вниманието на вече милиони индивидуални и институционални инвеститори. 

 

В нашия доклад се фокусираме върху няколко сегмента от пазара, а именно инфраструктурни проекти и платформи за умни договори, Децентрализирани финанси (DeFi) и Незаменими тоукъни (NFTs). Ще обърнем и по-обстойно внимание на сектора в България като се фокусираме на ключови статистики, участници и тенденции на местно ниво. 

 

В този и слеващи доклади ще се стремим да предоставим балансиран и обективен поглед върху важни за сектора събития, развитието на технологията и успеха и неуспеха на продукти изградени върху нея.  

 

С надеждата, че нашият доклад ще Ви предостави ценни познания, благодарим за доверието.

Belayer-logo

Belayer отговаря на растящата нужда от професионални услуги в управлението на крипто активи ot 2017-a година. Следим сферата на блокчейн отблизо и управляваме средства на клиенти повече от 6 години.

Десислава Караколева Belayer

Десислава Караколева

Наблюденията в този доклад се позовават на фундаментален анализ. Не бива и не могат да бъдат смятани за инвестиционен съвет и нямат отношение с управляваните от компанията крипто активи. Изложените в доклада коментари на големи или развиващи се проекти в блокчейн пространството се подбират с редакциони цели и за целите на добрата осведоменост.

Новини от Q2

Новини от сектора
Q2 | 2023 

Второто тримесечие на 2023 г. не разочарова с новини и динамика в сектора. Настъпиха доста събития, които предизвикаха бурно движение на цените на някои активи през целия период.

Европейският парламент одобрява регулаторна мярка (MiCA)

В средата на април законодателите в Европейския съюз взеха важно решение, като гласуваха в полза на прилагането на цялостен крипто закон, наречен Пазари за крипто-активи (MiCA). С тази своя стъпка Европейският съюз става първата голяма юрисдикция в света, която въвежда специален режим на лицензиране на крипто активи. MiCA има за цел да създаде регулаторна рамка за крипто индустрията в рамките на ЕС като осигури по-голяма защита за потребителите и спомогне за предотвратяване на незаконните дейности в този сектор. 

Също така, Европейският парламент одобри Регламента за прехвърляне на средства, който налага задължението на крипто операторите да идентифицират своите клиенти с цел противодействие на прането на пари. Това подчертава ангажимента на ЕС да се бори с незаконните дейности и да осигури прозрачност в крипто пространството. Гласуването също така включва 14 въздържали се, което допълнително подчертава подкрепата и ангажимента към регулаторни мерки в рамките на ЕС.

Гласуването също така отразява значителната подкрепа на законодателите за изискванията към доставчици на крипто портфейли и борсите да получат лицензи за опериране в Европейския съюз. То има за цел да наложи изисквания към издаделите на стабилни монети (stable coins), за да се гарантира поддържането на адекватни резерви, съответстващи на стойността на базовите активи. 

Регламентът, известен като MiCA бе предложен от Европейската комисия през 2020 година. За да стане закон, той трябва да бъде одобрен както от Европейския парламент, така и от Съвета на ЕС, който представлява държавите-членки на блока. Очаква се основните разпоредби на регламента да влязат в сила около 12 месеца след публикацията им в официалния вестник на ЕС.

SEC срещу най-големите борси

SEC, или Комисията за Финансов Надзор на САЩ, наскоро предприе съдебни действия срещу две от най-големите и разпознаваеми крипто борси – Binance.US и Coinbase. Съдебните обвинения повдигнати срещу Binance.US включваха сериозни обвинения като търговия с пари и смесване на клиентски средства. В отговор Binance.US обяви премахването на избрани търговски двойки и временно постави на пауза OTC (извънборсовата) търговия. Binance.US и SEC сключиха споразумение да позволят на крипто борсата да продължи да работи, докато приключат спора в съда. Въпреки това, действията на SEC имаха значително въздействие върху крипто пазара, причинявайки шокови вълни в цялата индустрия.

В резултат на действията на SEC, Crypto.com направи голямо съобщение, че ще затвори своята институционална борса в Съединените щати. Освен това Robinhood, популярна платформа за търговия, разкри решението си да премахне токени като Cardano (ADA), Polygon (MATIC) и Solana (SOL), което доведе до значителни спадове от над 30%.

Интересното е, че сред хаоса имаше един ясен победител: биткойн (BTC). Цената му претърпя положителен скок, като се увеличи с приблизително 49,5%, за първи път от април 2021 г. Причината за това е, че правителството на САЩ го дефинира като „стока за широко потребление“, което го отличава от други крипто активи, които са изправени пред потенциална класификация като ценни книжа. Важно е обаче да се отбележи, че това може да се промени в бъдеще.

Новата TradFi крипто борса

Citadel, американски хедж фонд, Charles Schwabb, финансов брокер и Fidelity, компания за взаимни фондове, си партнираха, за да стартират нова платформа, наречена EDX Markets. Моделът, по който ще работи тя е следният:

 • Платформата ще оперира като фондова борса, т.е ще бъде място за обмен, но няма да държи криптовалутите на потребителите. Фирмите посредничество ще улеснят трансакциите, а платформата ще служи като място за договаряне на цени.

 • EDX Markets е насочена предимно към институционални инвеститори, а не към индивидуални физически лица.

 • Тя ще предлага единствено Bitcoin, Ether, Litecoin и Bitcoin Cash.

 

 

Засилва се интереса на известни традиционни финансови институции да предоставят крипто услуги. В този контекст, компании като BlackRock също действат активно към засилване на предлагане на услугите в този сектор.

Стъпки към усвояване на криптовалутите 

BlackRock, най-големият мениджър на активи в света (~10 трилиона долара), подаде заявление за създаването на биткойн тръст, наречен iShares Bitcoin Trust. Целта на тази стъпка е да предостави на инвеститорите възможността за откриване на позиция към биткойн, без да е необходимо директно да го купуват. Следваща стъпка е BlackRock да получи одобрение. 

Предполага се, че Fidelity, третият по големина мениджър на активи в световен мащаб с приблизително $4 трилиона управлявани активи, също обмисля да предприеме по-сериозно участие в крипто пространството. Ако кандидатурата на BlackRock бъде одобрена и Fidelity последва примера, това може да окаже значително влияние върху масовата адопция на крипто активите. Това развитие би позволило на инвеститорите да имат лесен достъп до крипто активи по регулиран начин.

В резултат на тези новини, Ether, токенът, свързан с блокчейн мрежата Ethereum, поскъпна с 4,8% и стигна нива до $1877 непосредствено след това. Биткойн от своя страна, стигна 52-седмичен връх от над $31,300.

420 милиона потребители. 
4% собственост. 
​​

Така се оценява състоянието на притежанието на крипто активи към края на юни 2023 г. Въпреки турболентните месеци, статистиката подсказва, че интересът към притежаване на крипто активи не е пострадал под въздействието на неблагоприятни обстоятелства, а точно обратното. На глобално ниво, средният процент на притежание на крипто активи в момента възлиза на 4.2%, тоест повече от 420 милиона души използват крипто активи по света.

С най-голям дял се отличават потребителите в Азия, Северна Америка, Африка и Южна Америка. Тази информация се оповава на комбинация от 55 различни проучвания на международната компания Statista. От гледна точка на търговски обем на най-популярният крипто актив, Биткойн, Съединените щати и Русия водят класацията по трансакции. От друга страна, почти един от всеки трети отговорили на проучването в Нигерия, например, притежава или използва крипто активи, в сравнение с шест от сто отговорили в САЩ. В Нигерия, също така, се наблюдава нарастваща тенденция да се използват крипто активи плащания в магазини или за превеждане на пари на семейство и приятели..

Притежание на крипто като % от населението
Данни към 16.05.2023

Crypto ownership around the world. Source: Triple-A

По отношение на демографията, данните показват, че 63% от потребителите са мъже, а 37% жени. В допълнение, 72% от потребителите са до 34-годишна възраст, а средногодишният доход на притежател на крипто актив е около 25 000 долара. Интересно е да се отбележи, че тенденцията на приемане и използване на крипто активи през последните 10 години наподобява тази от зараждането на интернет сектора от 90-те до 2000-та година. В графиката долу може да се забележи, че в момента крипто сектора е на сходно ниво с интернет през 1998 г., когато той започна да бъде по-приложим в сектори като електронна търговия, гейминг и луксозни стоки.

Разпостранение на блокчейн и интернет технологията
Ethereum

Ethereum
Q2 | 2023 

Ethereum (ETH) остава един от най-значимите и обсъждани проекти с пазарна капитализация от около 230 милиарда долара (към 23.06.2023), като се позиционира на второ място след биткойн. Това свидетелства за значителното влияние и постоянно присъствие на Ethereum в блокчейн индустрията. Със своите над 18% присъствие в пазарната капитализация на всички проекти, може да се забележки тенденция към запазване и дори увеличаване на този процент, почти година след като блокчейн мрежата премина изцяло на PoS протокол.  

Пазарен дял на Ethereum

През изминалата четвъртина настъпи значителен ръст в размера на стейкнатите ETH. Общият размер на заключения ETH нарасна с около 13%, като средният баланс на един валидатор се запази на нивото от около 32 ETH. Броят на участващите валидатори също нарасна и достигна 630,000 в края на периода, което представлява ръст от 12% спрямо предходния период. Тези данни подсказват нарастващ интерес и участие в стейкването на ETH, като все по-голям брой участници влизат в мрежата като валидатори.

Ethereum (ETH) продължава да се утвърждава като стабилна и устойчива инфраструктура, която играе ключова роля в бъдещето на блокчейн технологията. 

Едно от важните събития през последното тримесечие на 2023 г. бе реализирането на очаквания ъпгрейд Shapella. Този ъпгрейд представляваше втората фаза от процеса на сливане (Merge) между PoW (Proof-of-Work) и PoS (Proof-of-Stake), като резултатът бе намаляване на енергийната консумация с 99% и отваряне на вратите за повече валидатори в мрежата и по-голяма степен на децентрализация.

 

Това събитие бе от голямо значение за развитието на Ethereum (ETH) и потвърждава неговото непрекъснато развитие в посока да бъде по-устойчива блокчейн мрежа.

Ъпгрейдът Shapella

Ъпгрейдът Shapella играе ключова роля в развитието на Ethereum (ETH), като осигурява постигането на сигурност, децентрализация и скалируемост. Това важно събитие позволи на валидаторите да отключват заложените Ethereum (ETH) токени (около 18 милиона), при което някои от тях са били заложени за период от повече от 2 години. Въпреки опасенията, че ъпгрейдът Shapella можеше да доведе до голяма разпродажба на ETH токени, значителна част от крипто обществото се чувстваше спокойно по няколко причини:

 • Само 15% от общото предлагане на ETH е заключено

 • Лимит от ~$100 милиона/ден бе наложен при теглене

 • Само 30% от валидаторите на ETH в дадения момент бяха на печеливша позиция (т.е. цената на ETH бе по-ниска тогава, спрямо когато са заключили своята първоначална сума)

 

Диаграмата по-долу илюстрира пропорционалното разпределение на печелившите валидатори спрямо останалите:

Изпълнението на Shapella бе успешно, което допринесе за повишаването на стойността на ETH до над 2,000 долара за първи път от август 2022 година насам. През първите дни бяха отключени общо 17.6 милиона ETH (с приблизителна стойност от около 33 милиарда долара), което представлява само около 5% от наличното предлагане, необходимо за отключване. Освен това, след старта на ъпгрейда Shapella, беше забелязано значително увеличение на депозитите, като общият депозиран ETH достигна около 73,872 ETH (със стойност от около 155 милиона долара).

В дългосрочен план, увеличеното количество стейкване на ETH допринася за по-голяма сигурност на блокчейна. След ъпгрейда Shapella, годишната доходност от стейкване на ETH за подпомагане на потвърждаването на транзакции в мрежата достигна рекорд от 8.76%. Освен това, имаше над 50,000 желаещи да станат валидатори, които са в списък за чакащи за повече от месец. Тези два фактора - увеличеното стейкване и генерираните доходи, подчертават нарастващото доверие в мрежата на Ethereum (ETH).

Ethscriptions

През второто тримесечие бе пуснат в експлоатация проект, който е вдъхновен от протокола Ordinals и въвежда NFT-та в Bitcoin. Този нов проект се нарича Ethscriptions и представлява нов и по-достъпен начин за създаване и споделяне на незаменими токени (NFTs) в Ethereum. Ethscriptions е по-евтин и по-децентрализиран в сравнение с познатите до сега NFT-та. Вместо да използва умни договори, както оригиналните NFT-та на Ethereum, Ethscriptions могат да бъдат създадени чрез използването на "calldata" или данните в рамките на умен договор. За периода от първите 18 часа на протокола бяха създадени 30 000 Ethscriptions.

Развитие и очаквани проекти

Екипът на Ethereum планира да увеличи максималното количество, което може да се стейкне като Ethereum валидатор, от 32 ETH ($55,644) на 2,048 ETH ($3.6M) или близо с 64 пъти повече. Валидаторите ще могат да избират в диапазона на тези лимити, но идеята на тази промяна е справянето с големия брой Ethereum валидатори (~700K), особено след преминаването на мрежата към Proof-of-Stake. По този начин ще се даде възможността на притежаващите по-голям брой ETH да подържат по-малки валидатори, което ускорява и улеснява процеса.

NFTs

NFTs
Q2 | 2023 

Пазарът на NFTs претърпя значителен спад през първото тримесечие на 2023 г., а тенденцията продължи и през второто. Различни показатели сочат към намаление на активността и ангажираността с NFTs като броят на активните потребители и маркетплейс платформите предоставящи тази услуга. Най-популярният пазар за NFT търговия - OpenSea, отбелязва голям спад в активността, като броят на ежедневните потребители, заедно с активни трансакции и обем е на рекордно ниски нива.

Отчетоха се значителни промени в стойността на някои от най-известните NFT колекции. Bored Ape Yacht Club е пример за това, като въпреки засилената търговска активност в края на периода, стойността на единичните NFT-та значително спадна. Например най-евтиното NFT от колекцията, което бе достигнало цени от $422,000, отрази спад до $70,000 през последното тримесечие. Графиката по-долу илюстрира средните стойности и тенденцията на променящите се цени.

Тези развития показват промени в пейзажа на NFT сектора. В началото пазарът бе доминиран от инерцията, като хората инвестираха импулсивно в следващите популярни NFTs. Въпреки това, компании като Starbucks, Reddit и Nike вече прилагат различни подходи към своите NFT проекти, фокусирайки се върху ниски разходи, широка достъпност и по-дълбока връзка с потребителите.

 

Тази промяна указва на зрелостта на пазара на NFTs, като се акцентира върху устойчиви и потребителски ориентирани стратегии, вместо на спекулативни инвестиции и търговия.

Какво е ERC721-C?

ERC721-C е вариация на стандарта ERC721, който е използван за създаване на незаменими токени (NFTs) върху блокчейн платформата Ethereum. Този нов вариант включва разширени функционалности, свързани с възнагражденията (роялтитата) за творците на NFTs. Чрез него, създателите на NFTs имат възможност да програмират възнагражденията от продажбата на техните творби и да ги разпределят директно на притежателите на NFTs. Това позволява на артистите да получават по-голям процент от бъдещите продажби на техните творби. Освен това, този стандарт забранява пазарите (като OpenSea) да задават възнаграждения еквивалентни на 0%, което гарантира, че творците получават заплащане за своя труд. Въпреки по-добрите условия както за създателите, така и за купувачите, в момента има ограничен брой NFT колекции, които го използват.

Avalanche навлeзe в NFT пространството

Avalanche (AVAX) е блокчейн платформа, която представлява конкуренция на Ethereum. AVAX е собственият крипто токен на блокчейн мрежата Avalanche и подобно на Ethereum, тя използва умни договори за поддръжка на различни проекти в блокчейн пространството.

През първата четвъртина на 2023г., Avalanche уведоми за пускането на своята NFT платформа. Обемът на транзакциите на претърпя значително увеличение, нараствайки 6 пъти месечно от 400,000 през март до 2.4 милиона през април. Този растеж може да се отдаде на бързата скорост на транзакциите на Avalanche и ниските такси, които привлякоха лоялна общност от колекционери и творци. През март фондация Avalanche също така стартира инициатива за NFTs в подкрепа на артисти и творци, като допълнително допринесе за популярността на платформата.

Изникването на нови пазари и включването на различни блокчейн мрежи стимулира хората да търсят алтернативни възможности на Ethereum (ETH), който доминираше в областта на NFTs. Високите трансакционни такси на Ethereum  и по-бавното изпълнение може да са пречка за някои инвеститори, съответно присъствието на алтернативни платформи с по-ниски такси и по-бързи трансакции представлява по-привлекателна опция за ентусиастите на NFTs.

YUGA Labs след съдебна победа

Yuga Labs, компанията зад Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFTs, наскоро постигна значителна съдебна победа, след като съди имитаторите на тяхната колекция – Ryder Ripps и Jeremy Cahen. Тези лица създали фалшиви версии на BAYC NFTs, които по същество са били директни копия на оригиналните изображения на BAYC, и са генерирали около $1.6 милиона продажби.

В своя защита Рипс и Кахен твърдяха, че BAYC съдържат скрити расистки символи и техните NFT са предназначени като пародия за критикуване на оригиналите, претендирайки за защита от свободата на словото.

 

Федералният съдия, обаче, отхвърли техния аргумент, което доведе до решение да не се провежда съдебно заседание, за решение (само такова, за определяне размерът на обезщетението). В резултат на това съдът реши в полза на Yuga Labs, като установи, че те притежават търговските марки на BAYC. Yuga Labs загубиха по една точка, която се отнася до размера на исканите щети: компанията е поискала 200 000 долара, но съдията ще има последната дума по този въпрос.

 

Този съдебен прецедент е важен, защото установява насоки за случаи, включващи създаването и продажбата на неавтентични NFT проекти. Това представлява крачка към правна яснота в пространството на NFTs, което е високо оценено от експерти и заинтересованите страни в индустрията.

DeFi

Децентрализирани Финанси (DeFi)
Q2 | 2023 

Поглед към света на DeFi

В началото на втората четвърт на 2023 година, Министерството на Финансите на САЩ пуснаха доклад, който обсъжда DeFi и рисковете свързани със сектора. Според доклада, децентрализираните финанси (DeFi) представляват заплаха за националната сигурност на страната. В доклада се посочват следните основни факти, поддържащи тази теория:

 • DeFi се използва за пране на откраднати средства от криминално проявени личности, хакери и извършители на рансъмуерски атаки;

 • DeFi се използва за пране на пари, защото не е регулирано. DeFi услугите не спазват законодателството за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризъм;

 • Министерството на финансите предлага да се разгледат мерки за засилване на регулациите за DeFi услугите. Това може да доведе до нова вълна от регулации за DeFi в близко бъдеще.

 

Това е важна стъпка, дори да е първоначално негативна за сектора, защото това е първата оценка на риска, извършена от правителството на САЩ по отношение на DeFi. Въпреки че все още няма нови политики, които да влизат в сила, това е предупреждение, че такива може да се появят скоро. През това тримесечие се убедихме, че регулаторите са насочили вниманието си към централизираните борси, стейбълкойни, NFT и стейкинг услуги, а сега са насочени и към DeFi.

Изявлението подчертава въздействието на регулаторния натиск върху децентрализираните борси (DEX), използвайки примера на ShapeShift. ShapeShift въведе изискването за познаване на своя клиент (KYC) през 2018 г., след като беше изправена пред регулаторен контрол, което доведе до значителна загуба на потребители. Впоследствие борсата премина обратно към децентрализирана бизнес структура.

Що се отнася до DeFi, не е сигурно дали ще бъде предмет на сходни разпоредби. Платформите DeFi не боравят директно с потребителски средства, нито действат като посредници, което ги освобождава от определени регулаторни изисквания. Докладът на САЩ, обаче, предполага възможността да се обмислят по-строги регулации, което потенциално създава несигурност и кара доставчиците на DeFi услуги да бъдат по-внимателни при обслужването на клиенти в САЩ.

 

Интересното е, че докладът признава, че повечето пране на пари става чрез традиционни фиатни валути, а не чрез крипто активи. Това наблюдение подчертава факта, че незаконните дейности съществуват в множество финансови системи и подчертава необходимостта от всеобхватен подход за борба с изпирането на пари, независимо от основната валута.

Uniswap вече в App Store

Apple първоначално отхвърли мобилното приложение на Uniswap от своя App Store без да посочи конкретна причина. Въпреки това, компанията позволи на Uniswap да разпространя приложението си до около 10 000 потребители чрез техния платформа за тестване. Причината за промяната в отношението на Apple е неизвестна, но все пак мобилното приложение на Uniswap вече е официално налично в App Store.

С помощта на Uniswap трейдърите могат да извършват различни операции, включително закупуване на крипто активи с фиат пари, размяна на токени върху платформите Ethereum, Polygon, Arbitrum и Optimism, както и наблюдение на цените на NFTs (въпреки че търговията с NFT-та в момента не се поддържа).

Uniswap Wallet on Apple App Store

Това е важно, тъй като Uniswap е един от по-известните участници в сферата на DeFi, разполагащ със значителна децентрализирана борса и приблизително $4.26 милиарда заключена стойност на активи (Total Value Locked). Въвеждането на мобилно приложение  разширява възможностите на Uniswap и може да представлява предизвикателство за други популярни платформи като Metamask и Coinbase, но от друга страна дава достъп на по-широката публика до децентрализирано търговия с крипто активи и съответно може да спомогне в ускорението на процеса по-масовото им усвояване. 

 

От друга страна, дневните обеми в търговия с децентрализирани борси (DEX) показват лек спад в основните блокчейни към края на последната четвъртина на годината. Възможна причина за това е, че обемите свързани с манията по #МЕМЕ токените отшумя и съответно голяма част от трафика, асоцииран с тях, тъй като те не могат да бъдат търгувани на централизираните такива.

Обем на търговия в децентрализирани борси по данни на Messari
Крипто в България

Крипто Секторът в България
Q2 | 2023 

България се нарежда сред страните, които активно усвояват потенциала на крипто активите и блокчейн технологията. Страната притежава работна ръка със стабилно технологично образование и иновативен капацитет, които се отразяват положително в развитието на крипто сектора. Стартиращи компании и проекти, свързани с блокчейн и крипто активи, привличат значителни инвестиции и успешно се развиват в България.

В страната съществува и активна крипто общност,  която организира събития, конференции и семинари, за да споделя опит и знания в областта на блокчейн технологиите. Това създава благоприятна обстановка за развитие и иновации, като същевременно предоставя възможности за сътрудничество и партньорства между различни компании и проекти.

 

С растежа на крипто сектора в България, страната привлича вниманието на международни инвеститори и предприемачи, които разглеждат възможността за създаване на иновативни проекти и развитие на бизнес в областта на блокчейн и крипто активи.

Участници – индустрии и компании

В България има значителен брой компании, които се занимават с разработка и прилагане на блокчейн технологии. Както световни лидери в този сектор отварят офиси в страната, така и много местни компании започват своя път оттук и успяват да се разпространят на международно ниво.

Примери за компании и дейности в България, които развиват блокчейн сектора са следните:

Притежание на крипто активи в България

Според проучване, проведено през м.май от Triple-A, 2.18% от населението на България разполагат с крипто портфейл и притежават крипто активи. Съгласно същата статистика, това означава, че в страната има над 146,000 крипто портфейла.

 

В перспектива, най-големите притежатели на крипто портфейли като процент от населението се нареждат Виетнам (20.54%), Иран (13.46%) и САЩ (13.22%), докато като брой хора лидери са САЩ (46 млн човека), Индия (27 млн.) и Пакистан (22 милиона).

Въпреки това, България се отличава положително спрямо своите съседните държави. В Гърция, например, само 1.48% от населението разполага с крипто портфейли. Сърбия и Румъния също имат сходни резултати със съответно 1.79% и 1.63% участие. В региона на Балканите Турция е лидер като 5.46% от населението разполага с крипто портфейли, предизвикани в голяма степен от нестабилната валута и несигурността в страната, които често допринасят за развитието и по-широкото адаптиране към блокчейн и крипто сектора в световен мащаб. Въпреки сравнително малкото участие на населението спрямо най-големите играчи, България има значителна и растяща база от хора, които търсят начини да участват в крипто пространството.

Търговия на местните пазари

От по-рано тази година, Българска Фондова Борса (БФБ) предлага възможност за търговия с финансови инструменти, базирани на цените на Bitcoin и Ether. Тези инструменти позволяват на инвеститорите да се възползват от движенията на цените на две от най-големите крипто активи в света, чрез наличните осем крипто ETN-и (Еxchange-Traded Notes). Тези търговски операции се извършват на сегмента BSE International, където от миналата година се предлагат акции на някои от водещите американски и европейски компании, както и няколко борсово търгувани фонда (ETF).

 

С тази своя стъпка, БФБ се стреми към улесняване на достъпа на заинтересовани инвеститори, които без създаване на свои собствени крипто портфейли получават достъп до търговия на системно регламентирани и регулаторно изрядни инструменти. Интересно е да се отбележи, че търговията с този тип продукти се осъществява в евро и в рамките на обичайната търговска сесия, за разлика от директното инвестиране в крипто активи, което е налице 24/7.

Облагане на крипто активите в страната

България се откроява с въвеждането на механизъм за осчетоводяване и данъчно облагане на търговията с крипто активи, което в много други държави все още е неясно. Подробна информация относно това може да бъде намерена на уебсайта на Националната агенция за приходите (НАП), където са предоставени насоки и указания за декларирането и облагането на доходите при интеракция с виртуални активи.

Цялостно, крипто секторът в България представлява силно развиваща се област, която привлича интерес от страна на предприемачите, инвеститорите и обществото. С благоприятната правна среда, постепенно изясняващите се норми и местния потенциал за иновации, България има възможността да играе важна роля в глобалното развитие на крипто активите и блокчейн технологиите.

Reports

Belayer Crypto Report

Q3-2023-Blockchain Report

Knowledge

Крипто

Речник

Крипто речник
bottom of page