top of page

Belayer Quaterly Blockchain Report

Новини от сектора, регулации, Ethereum, NFTs и DeFi

Q3 2023

Tip1

Пред вас е вторият доклад на Belayer с новини за най-важното от сферата на блокчейн технологията през третото тримесечие на тази година. След бурен ръст през първото тримесечие и динамично второ, третото тримесечие за тази година се характеризира с низходяща тенденция в обема на търговия и привидно по-слаб интерес към сферата. Поради липсата на шум около новости като Bitcoin NFTs и наплива на най-големите американски асет мениджъри за Bitcoin ETFs, пазарът бележи лек спад.

Въпреки по-спокойния период, новини от различните подсектори на блокчейн инфраструктурата не липсваха. За втори пореден път ще разгледаме тенденциите около фундаменталните според нас сегменти, като инфраструктурни L1 (Ethereum) и L2 (Optimism, zkSync Era, Base) решения, Децентрализирани финанси (DeFi) и Незаменими тоукъни (NFTs).

Билъер ООД лого

Belayer отговаря на растящата нужда от професионални услуги в управлението на крипто активи oт 2017-a година. Следим сферата на блокчейн отблизо и управляваме крипто активи за клиенти повече от 6 години.

Караколева

Новините и другите материали, публикувани в този доклад, са само с информационен характер и не представляват препоръка или предложение за извършване на сделки с криптовалути, криптотокени или други продукти на блокчейн технологиите. Продуктите на блокчейн технологиите (криптовалути, криптотокени, умни договори и други) не подлежат на регулация и правна защита от правото на РБ и ЕС към настоящия момент. Сделките с продукти на блокчейн технологиите (криптовалути, криптотокени, умни договори и други) са с висока степен на риск).

Новини от Q3

Новини от сектора
Q3 | 2023 

През третото тримесечие на 2023 г., общата пазарна капитализация на крипто пазара достигна $1.08 трлн. - спад от 11%. Пазарната стойност на Bitcoin спадна с 14% до $512 млрд., докато тази на Ethereum достигна $190 млрд., което е понижение от 18%. 

 

Децентрализираните борси (DEX) стигнаха до най-ниските нива на обмен от 2020-та година насам. Централизираните борси и стабилните криптовалути (стейбълкойни) също станаха свидетели на намалена търговия и интерес - пазарната капитализация на стейбълкойните спадна с 2.5% от $128.5 млрд. в началото на периода до $124.3 млрд. към края. Прогнозира се, че общият търговски обем през септември е под $300 млрд., което е намаление от над 40% спрямо началото на годината, когато беше приблизително $700 млрд.

 

Търсенията в Google за "крипто" и "биткойн" достигнаха най-ниското си ниво от 2020 г. насам. Дейността около NFTs също бележи по-ниски обороти. Тези тенденции могат да означават, че навлизаме в пика на т.нар. “Bear market”. Период, който в Belayer сме наблюдавали два пъти досега, откакто предлагаме своята услуга. Той се характеризира с намален интерес от страна на външни за сферата участници, но и с изключителен напредък в развитието на технологията. 

 

Някои от проектите, които отчетоха по-значителен интерес и засилена активност бяха Layer1 решенията като Avalanche и Layer2 решенията като Optimism. В последния  доклад споменахме за първоначалния успех на блокчейн мрежата Avalanche, която удвои дневните си трансакции през второто тримесечие от 200 000 до 500 000. Optimism също видя подобно положително развитие, за което ще навлезем в детайли малко по-надолу.

Anchor 1

Спад в търговията на CEX (Централизирани борси)

Според доклад на CCData, обемите на търговия в централизираните борси бележат спад. Някои от ключовите открития са следните:

 • През юли общият обем на традиционната (спот) търговия и тази с деривати е намаляла с 12% до $2.36 трлн. (най-ниският месечен обем на търговия за тази година).

 • Втората по големина борса по обем на търговия е южнокорейската Upbit, която бележи ръст от 42.3% през юли.

 • Пазарният дял на Binance спада за 5-ти пореден месец до 40.4%

 

Това показва, че се случват няколко големи промени:

 • Инвеститорите се отдалечават от големите централизирани борси (като Binance и Coinbase);

 • Има нарастване на търговския обем с криптовалути в други части на света, като Южна Корея и Хонконг;

 • Някои по-малки борси видяха значително увеличение на своя пазарен дял през тази година.

Спад в обема на търговия на централизирани борси

Coinbase най-накрая получи одобрение за крипто фючърси в САЩ

Почти две години след като подаде заявление, крипто борсата Coinbase (COIN) ще може да предлага криптовалутни бъдещи сделки (фючърси) на територията на САЩ чрез Coinbase Financial Markets. Одобрението прави Coinbase първата крипто платформа в САЩ, която може да предлага нерегулирани фючърси, както и ливъридж такива, наред с традиционната търговия с криптовалути, която е основната им услуга. На този етап инвеститорите ще могат да търгуват с BTC и ETH. 

 

Тази стъпка е важна за индустрията, тъй като предоставя сигурен и регулиран начин на търговия с фючърси, които от своя страна биха отключили по-голяма адаптация и участие в цялостната крипто и блокчейн екосистема. Очаква се глобалният пазар за деривативи да представлява 75% от търговията с крипто тоукъни, като ливъридж фючърсите ще съставляват голяма част от нея.

tip2

Път към масовото потребление: PayPal и PYUSD

Регулираните стейбълкойни променят начина, по който се извършват плащания в Web3 и с дигитални продукти. С цел да се възползва от този нарастващ потенциал, през август PayPal обяви старта на своя стабилна криптовалута, наречена PayPal USD (PYUSD) и обвързана с щатския долар в съотношение 1:1.

 

PayPal USD е напълно обезпечена чрез депозити в американски долари, американски краткосрочни облигации и подобни парични еквиваленти. PayPal USD може да бъде обменяна директно за американски долари и се издава от Paxos Trust Company.

 

Към момента услугата е отворена само за клиентите на компанията в САЩ, като те ще могат да:

 • Прехвърлят PayPal USD между сметки в PayPal и съвместими външни портфейли;

 • Изпращат директни плащания до физически лица с помощта на PYUSD;

 • Финансират покупки с PayPal USD, като го изберат при плащане;

 • Конвертират всяка от поддържаните от PayPal криптовалути в PayPal USD и обратно.

 

PayPal USD е ERC-20 тоукън, издаден върху блокчейна Ethereum, което му дава достъп до голямата и нарастваща общност на разработчици, портфейли и Web3 приложения на Ethereum. Така PYUSD може лесно да бъде въведен от различни борси и да спомогне за по-бързо потребителско усвояване и популяризиране на криптовалутите.

Deutsche Bank ще предлага услуги за съхранение на биткойн за институционални клиенти

Несъмнено една от водещите новини за изминалата четвърт е навлизането на Deutsche Bank в крипто сферата. Банковият гигант, с активи под управление на стойност над $1.4 трилиона, още през 2021 г. бе подчертал своя интерес към съхранението на дигитални активи, както стана ясно от доклад на Световния икономически форум. 

 

През юни тази година Deutsche Bank подаде заявление за лиценз за съхранение на криптовалути пред финансовия регулатор на Германия - BaFin. Припомняме, че по-рано Германия бе една от първите страни в ЕС, която въведе правила за съхранение на криптовалути в унисон с разработваната в Европа регулация MiCA. Именно тези регулаторни развития предоставят на финансовите институции по-ясни насоки за участието им в света на цифровите активи.

 

Възползвайки се от ситуацията, през септември Deutsche Bank обяви партньорство с швейцарския стартъп Taurus с цел разработка на услуги свързани със съхранението на цифрови активи и процеса на токенизация. Банката е запозната с дейността на Taurus, тъй като по-рано тази година стана един от инвеститорите й чрез Серия В на стойност $65 милиона. Други големи инвеститори в този рунд бяха Credit Suisse, Arab Bank Switzerland и Pictet Group.

 

Deutsche Bank започна търсене на подходящ партньор за съхранение на криптовалути в края на 2021 г., което доведе до избора на Taurus през 2022 г. Въпреки че първоначалната насоченост е към крипто пространството, Taurus е известна и с по-широк спектър от услуги за активи.

 

Стратегически погледнато, чрез това партньорство, Deutsche Bank може потенциално да токенизира различни активи и да предлага свързани услуги, извън планираното съхранение на дигитални активи за корпоративни и институционални клиенти. Първоначално попечителските услуги ще обхванат няколко конкретни криптовалути и стейбълкойни. Този ход на Deutsche Bank показва нарастващия интерес на институционалните инвеститори към дигиталните активи и дава тласък на крипто индустрията в очите на традиционната финансова система.

Поредният крипто престъпник е арестуван в Сингапур

През изминалата година доста от познатите имена в крипто индустията бяха хванати и наказани заради извършваните от тях измами и финансови престъпления. В предпоследния ден на третото тримесечие, Су Зу (Su Zhu), един от създателите на 3АС (Three Arrows Capital, $10 млрд. хедж фонд, който се срина през 2022 г.), бе заловен на летището в Сингапур. Залавянето на пореден престъпник в крипто сферата е положителен знак към инвеститори и участници, който показва, че макар и трудно, правосъдието успява да си проправи пътека в този изцяло нов тип финансови злоупотреби.

Ethereum & Layers 2s

Ethereum & Layers 2s
Q3 | 2023 

Вторият по пазарна капитализация крипто проект ($195 млрд.) отбеляза 1 година от радикалната промяна в механизма за постигане на консенсус в своята блокчейн мрежа, известен като Proof-of-Stake. От септември месец миналата година досега се забелязва устойчива тенденция за намаляване общия брой на депозирани ETH (Ethereum тоукъни) в централизирани борси (От 29 милиона до 22 милиона в Binance и други борси) и нарастващ брой ETH заключени в децентрализирани протоколи за валидация на трансакциите. Този феномен носи със себе си положителни за мрежата ефекти като:

 

 • По-малка вероятност от паническо разпродаване, вследствие от непремерена търговия с високи нива на риск и ливъридж;

 • По-високи нива на децентрализация и повече сигурност за мрежата. Днес се стейквт повече ETH с цел валидация (24 млн. ETH), отколкото има налични в централизирани крипто борси (22 млн. ETH);

 • Потребителите започват да опознават възможностите на Layer2 решенията, тъй като достъпът до тях е улеснен. 

 

Повече стейкнат ETH и по-малко ETH наличен на борсите сочат към намалено предлагане и увеличено търсене от страна на потребителите. Всичко това са обнадеждаващи сигнали за дългосрочната перспектива на ETH.

Отлив на ETH в централизирани борси

Рекордът на Ethereum

В края на септември мрежата Ethereum премина голям праг - достигна $10 милиарда общи приходи. В блокчейн сферата, приходите се начисляват от използването на мрежата. При употребата на Ethereum се натрупват такси , като една част от тях се гори (burn) и това създава приход за мрежата, а останалата под формата на разход отива при стейкърите. Според доклад на крипто брокерът Caleb & Brown, мрежата Ethereum е генерирала $16.8 милиарда в такси, като 60% от тях са се превърнали в приход.

 

Ако го съпоставим с традиционните компании, Ethereum достигна до този $10 милиарден приход по-бързо от Facebook, Microsoft и други познати компании гиганти. Най-интересното е, че Ethereum не е компания, а децентрализирана мрежа. Съответно, целият този приход се връща към тези, отговорни  за функционирането на мрежата.

Visa & Ethereum

Visa

Плащане на Ethereum газ такси вече е възможно чрез компанията за кредитни и дебитни карти Visa.

 

Решението на Visa използва стандартите на Ethereum ERC-4337 и умен договор (smart contract) "Paymaster", които позволяват извън-веригови блокчейн плащания за газ такси. Потребителите стартират Ethereum трансакция чрез своите портфейли, която после се изпраща към Paymaster. Paymaster калкулира газ таксите и ги начислява. Създава се цифров подпис, прикрепен към портфейла и след това се изпраща към блокчейна. Блокчейнът потвърждава цифровия подпис и Paymaster изплаща газ таксата.

 

Екипът на Visa, отговорен за тази иновация, успешно я изпробва чрез Ethereum Goerli testnet (реплика на основната мрежа на Ethereum, предназначена за тестване).

 

Това е важно по две основни причини:

 

1/ Потребителите могат да плащат газ таксите извън блокчейн веригата с Visa карта и това отстранява необходимостта от притежание на ETH за плащане на такси, съпътстващи всяка Ethereum трансакция;

2/ Световният лидер на дигитални плащания изпробва блокчейн технологията и създава функции, улесняващи използването на блокчейн продукти, като ги прави достъпни за повече крайни клиенти.

 

Създаването на нови инструменти, които улесняват използването на криптовалути, означават по-добри възможности за масово приемане и разбиране на технологията.

Плащане на Ethereum газ такси с карта Visa

Rollups: zkSync Era & Base на първите 2 места по трансакции за секунда

Rollups

Roll-ups са Ethereum блокчейн решения, които извеждат и приключват трансакциите извън основната мрежа на Ethereum, но публикуват данните за тях обратно в нея, подкрепени от сигурността на мрежата. Те са важни за развитието на Ethereum, тъй като този тип решения помагат за намаляване на таксите и потенциално увеличено  участие на потребители в блокчейн сферата.

 

Два от най-популярните Roll-up проекти за изминалото тримесечие са zkSync Era & Basе. Докато първият изпълнява средно 10.05 трансакции на секунда, Base  се нарежда втори с 8.18 трансакции на секунда. От гледна точка на пазарна капитализация, двата проекта са с 4.40% и 5.09% спрямо останалите Roll-ups, съответно. Интересно е да се отбележи, че средният обем на трансакции/секунда на Ethereum е по-нисък от този на останалите проекти, построени като Rollups и това е видимо от следната графика.

Optimism и Worldcoin

Optimism е популярно Layer 2 (L2) решение, т.е начин за скалиране на мрежата Ethereum, което прави трансакциите на Ethereum по-евтини и по-бързи. Optimism има около 120,000 активни потребителя и заключена обща стойност на активитие в размер на $850 милиона.

 

През изминалото тримесечие се наблюдаваше увеличение в активността на мрежата. Това се случи поради следните причини:

 

Coinbase обяви BASE, създадена от тях L2 мрежа изградена върху Optimism's OP Stack. OP Stack служи като основа за скалируемост, върху която могат да се създават така наречените ролъпи (roll-ups). По същество, това прави разработката и споделянето на ресурси много по-лесно и бързо, като се запазва нивото на децентрализация и сигурност на Еtherеum мрежата. В замяна, част от всички такси за трансакции, натрупани от мрежата BASE, се разпределят в мрежата на Optimism.

 

Worldcoin също бе пуснат върху блокчейна на Optimism. Той се разработва в продължение на 3 години, с помощта на инвестиции от $250 милиона, под крилото на Сам Алтман ("Бащата на ChatGPT").

 

Worldcoin цели да създаде “поверителна цифрова идентичност", която може да послужи като универсална човешка верификация - т.е криптиран цифров паспорт. Това обаче се случва чрез първоначално сканиране на окото с помощта на специално разработен продукт, наречен "The Orb" (Сферата). Със своя проект, Worldcoin подпомогна мрежата на Optimism да надмине Arbitrum по брой дневни трансакции за първи път в своята история, но въпреки това, крайните потребители не са напълно убедени в потенциала на проекта. 

 

Все пак с интереса към Worldcoin, стойността на тоукъна на Optimism ($OP) се увеличи първоначално с 11%, а през месец август с 35%. Чрез свеждането на все повече проекти към OP Stack, бъдещето изглежда светло за Optimism.

DeFi & NFTs

DeFi & NFTs
Q3 | 2023 

Tърговията на DeFi бележи спад

nfts

Инвестиционният фонд VanEck, управляващ активи на стойност над $77 милиарда, издаде месечния си крипто доклад за август, в който се наблюдават следните тенденции:

 • Обемът на търговия DeFi протоколите стигна до $52.8 млрд. - спад от 15.5% спрямо юли;

 • Общата стойност заключени активи в DeFi също бележи спад от 8% през последния месец;

 • Индексът на VanEck, който следи DeFi, се представи по-слабо от BTC и ETH през август и беляза намаление от 21% (той проследява представянето на най-големите и най-ликвидни тоукъни в DeFi - като Uniswap, Lido, Maker, Aave, Curve).

 

Някои от основните причини, движещи тези спадове, може да се определят като следните:

 • Хакерски атаки: няколко популярни DeFi протокола, като Curve и Balancer, бяха хакнати наскоро. Съответно, милиони долари са били откраднати, което води до проблеми с ликвидността и доверие между инвеститорите и потребителите.

 • Високи лихвени проценти: повишените лихвени проценти в традиционната финансова система действат като стимул за промени в инвестиционната стратегия. В резултат на това инвеститорите търсят алтернатива на стейбълкойните и DeFi като се насочват към парични пазарни фондове, където могат да получават доходност от 5% със значително по-нисък риск.

Обем на търговията на децентрализирани борси септември 2022 - юли 2023

Vaneck

NFT изкуството губи популярност

От началото на годината интересът към NFTs е все по-малък. Данните сочат, че 95% от NFTs имат стойност близо до $0. Тези резултати са в последствие проучване направено върху 73,257 NFT проекта. 79% от проектите не са съумяли да продадат цялата си колекция, което подсказва, че предлагането значително надхвърля търсенето. 

Ако се фокусираме върху 10% от най-обещаващите проекти, според CoinMarketCap, се отбелязва следната тенденция:

→ 18% от тези NFT проекти имат пазарна капитализация от 0 ETH;

→ 41% от тях са оценени между $5 и $100;

→ По-малко от 1% имат минимална цена от поне $6,000.

В ретроспекция, NFT изкуството преживя своя бум и очаквано за мнозина, сред които и Belayer, се срина. В момента има спад на NFT пазара и на крипто търговията като цяло, но това е част от цикъла на пазарите. NFTs обаче са все още значима иновация на блокчейн технологията и развитието им тепърва подлежи на допълнителен растеж и адаптация.

Процент на притежание на NFT колекции

Приложение на NFTs

Въпреки моментния мечи пазар в сектора, NFTs все още участват в проекти и намират приложимост по иновативен начин. Etihad Airways, една от най-големите авиолинии, наскоро пусна NFTs, които дават на притежателите им предимства като статус "Сребърен Тиър" в програмата Etihad Guest, приоритетен чек-ин, достъп до ВИП салони и възможност да стейкват активите си, за да печелят мили.

На пръв поглед не изглежда много по-различно от членска карта, но всъщност това е превръщане на членство в обменяем актив с помощта на NFTs. Клиентите на Etihad ще могат да закупят NFT, за да отключат предимствата и ползите, а в случай, че вече не се нуждаят от него, ще могат да го продадат. Ако търсенето за членство нараства, то цената на съответното NFT също ще нарасне.

NFT проектът Pudgy Penguins в Walmart

Pudgy Penguins, колекция от 8,888 уникални изображения на мрежата Ethereum, пусна своя серия играчки в 2000 магазина Walmart в САЩ. Интересното е, че всяка играчка се предлага с уникален акт за раждане, който позволява на потребителя чрез сканиране на QR код да претендира за уникални черти на своя цифров ‘Forever Pudgy’ в Pudgy World, онлайн виртуален святизграден на zkSync Era.

Walmart е най-големият търговец на дребно в САЩ и ще предлага 16 различни вида Pudgy Toys на цени от$2.99 до $11.97. Към момента, Pudgy Penguins е реализирал $400 милиона продажби от старта си през 2021 г. Присъствието в Walmart е чудесен старт за развитието на ангажираността между потребителите и марките в дигиталната ера, както и подпомагането на популяризирането на NFT колекцията извън крипто индустрията.

Pudgy Penguins на Opensea

Гейм студиото на "Grand Theft Auto” поглежда към блокчейн

Игрите от доста време се разглеждат с оптимизъм от предприемачи в блокчейн пространството. Те се приемат като възможен катализатор за масовото приемане на дигиталните активи, базирани на блокчейн. Take-Two Interactive Software, издателят на световно известната видеоигра "Grand Theft Auto", обяви че пуска нова видео игра върху блокчейн мрежата Ethereum. 
 

Играта, която се нарича "Sugartown", ще бъде пусната чрез дъщерната компания за мобилни игри Zynga, за която Take-Two плати $12.7 милиарда миналата година; тя ще позволи на играчите да събират, притежават и търгуват с NFTs. 
 

Големите американски разработчици на игри, които също преследват възможности в областта на блокчейн игрите, като EA и Activision Blizzard (създатели на"Call of Duty"), ще се присъединят към Take-Two в блокчейн сферата.
 

Други проекти, като сътрудничеството на Epic Games с Nike, позволяват на играчите на "Fortnite" да притежават цифрови кецове под формата на NFT. Освен това, Epic също започна да продава блокчейн игри в своя онлайн магазин.

Axie Infinity все още една от най-популярните блокчейн игри

Axie Infinity е една от най-познатите игри базирани на блокчейн, която помогна да популяризира моделът play-to-earn (“играй, за да спечелиш”). Въпреки че много от играчите загубиха доверие в играта през 2022 г., когато техният Ronin Sidechain бе хакнат за над 60 млн. долара, според ранкинга на DappRadar за септември, тя е втората най-популярната игра по обем след The Sandbox. DappRadar дефинира обема като цялостната сума, която се генерира към смарт контрактите. В последният им ранкинг, 4 от топ блокчейн игрите са свързани с мрежата Ethereum, докато само една е построена върху BNB Chain. 

Екипът на Axie Infinity направи преход към третата версия на популярната игра през септември, наречено Axie Infinity: Origins Проектът стартира месеца с AxieCon. Голямата конвенция в Барселона включваше провеждането на два турнира, целящи популяризирането на тяхната eSports сцена. Съответно, това създаде повишен интерес около играта, но засиленото търсене и покачване в цената на АXS се случи дори няколко дни преди началото на AxieCon. Вероятно поради двата големи eSports турнира, гилдии и играчи са започнали по-рано своето запасяване с активи, като част от тяхната подготовка. Други събития, оказващи влияние на пазара на играта и засилените обеми, са текущи балансиращи корекции и нови компилации в играта. 

Обем на търговия в Web3 игри по данни на Dappradar
Крипто в България

Крипто Секторът в България
Q3 | 2023 

Участници – индустрии и компании

Началото на новия бизнес сезон на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) по традиция бе отбелязано на 19 септември. Едни от значимите гости включваха Фабиен Офшретер, вицепрезидент на Web3 отделът в медийния магнат Vivendi, както и Давид Пренсе, председател на Binance Франция. Двамата коментираха благоприятната среда за развитие на блокчейн технологията в България. Според тях, от 15 до 18% от българите притежават или използват крипто активи, което е значително по-висок дял от други европейски държави.

 

Според Офшретер, един от основополагащите елементи на успешната блокчейн екосистема е наличието на ангажирана общност, като тя е и основният катализатор за високия процент потребители с крипто активи. Той също казва, че ясната регулаторна рамка (MiCA) е прекрасна възможност за Европа и България. По-високата от други европейски държави степен на приемственост у нас създава изгодни условия за редица възможности, сред които създаването на академични програми, насочени към развитието на крипто екосистемата в страната. Това може да насърчи икономическия й растеж и напредък, допълва Пренсе.

Представяне на Belayer спрямо световните играчи

Въпреки поредния бурен период за крипто индустрията, третата четвърт на 2023 г. бе по-спокойна и демонстрира по-малка волатилност и по-голяма устойчивост. Според данни на Bloomberg световните компании, които се занимават с управление на крипто активи, са достигнали средно 15.2% възвръщаемост за първата половина на 2023 г., а близо 13% от крипто хедж фондовете са прекратили дейност заради лошо представяне и липса на достъп до подходящи банкови услуги. Горди сме да споменем, че нашето представяне за първите 6 месеца от тази година е +43.3%.

 

Интересът към професионално управление на крипто активи не стихва. Непрофесионални инвеститори припознават добавената стойност за техния портфейл, като възможността да притежават експозиция към диверсифицирано портфолио и сигурно съхранение на своите активи. Обръщайки се към професионалисти, те също се предпазват от липсата на опит при такъв тип търговия, която се характеризира с изключително високи нива на риск.

Reports

Belayer Crypto Report

Q2-2023-blockchain report

Knowledge

Крипто

Речник

Blockchain-Glossary
bottom of page