top of page

Belayer Quaterly Blockchain Report

Новини от сектора, регулации, Ethereum, NFTs и DeFi

Q1 2024

В първия за годината коментар на Belayer на по-важните от тримесечието събития, отбелязваме развитието на технологията и ръста в пазара на крипто активи.

 

Стабилният интерес към крипто пазара от непрофесионални и институционални инвеститори, както и нарастващият обем на търговията свидетелстват, че пазарът отразява положителното развитието на сектора.

 

Одобрението на 11 нови спот Bitcoin ETF-и в САЩ и по-високият от очакваното интерес към тях оказа влияние върху цената на най-голямата по пазарна капитализация криптовалута. След първото тримесечие Bitcoin запази своя дял на пазара и достигна нов ценови връх от близо 73,000 щатски долара. 

 

В настоящото издание на нашия доклад ще намерите информация за последните развития в крипто сферата, иновациите в Ethereum и назравящата популярност на Layer2 (L2) решения, както и за развитието и тенденциите в областта на Децентрализираните финанси (DeFi), Web3 игрите и Незаменимите Тоукъни (NFTs).

Билъер ООД лого
Dessy linkedin_edited.jpg

Десислава Караколева

Новините и другите материали, публикувани в този доклад, са само с информационен характер и не представляват препоръка или предложение за извършване на сделки с криптовалути, криптотокени или други продукти на блокчейн технологиите. Продуктите на блокчейн технологиите (криптовалути, криптотокени, умни договори и други) не подлежат на регулация и правна защита от правото на РБ и ЕС към настоящия момент. Сделките с продукти на блокчейн технологиите (криптовалути, криптотокени, умни договори и други) са с висока степен на риск).

Новини от Q3

Новини от сектора
Q1 | 2024 

Равносметката след дебюта на първите spot Bitcoin ETFs

  • Първото тримесечие бе белязано от одобрението на 11 спот ETF-и на Bitcoin от Комисията за ценни книжа на САЩ (SEC) с привлечени общо 12.1 млрд щатски долара. 
  • Най-голям пазарен дял успя да вземе IBIT на Blackrock с общи 13.9 млрд щ.долара привлечени след дебюта му на борсата през януари. 
  • Очаква се интересът към тях да продължи, тъй като все повече финансови съветници в САЩ се запознават с продукта и неговото предлагане на клиенти.
Spot Bitcoin ETF
Общи Нетни Приходи (11-01-24 - 28-03-024)

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) 

-$14.7 млн.

WisdomTree Bitcoin Fund (BTCW)

- $3.6 млн.

Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO)

$60 млн.

Franklin Bitcoin ETF (EZBC)

$227.3 млн.

Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR)

$277.9 млн.

VanEck Bitcoin Trust (HODL)

$439 млн.

Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR)

$452 млн

Bitwise Bitcoin ETF (BITB)

$1.6 млрд.

ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB)

$2.3 млрд.

Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC)

$7.5 млрд.

Blackrock's iShares Bitcoin Trust (IBIT)

$13.9 млрд.

Единствено FBTC на Fidelity се доближава до лидера в сектора IBIT, който бе наречен от основателя на Blackrock, Лари Финк, “най-бързо растящият ETF в историята”. 

 

Този успех идва от тоталната декапитализация на доскоро единствения Bitcoin ETF - GBTC на Grayscale, който поради високи такси и недостатъчно добра репутация спрямо своите нови конкуренти, загуби позиции. В следващото тримесечие е възможно да видим нов борсово търгуван фонд от Grayscale, който ще наподобява вече наложените продукти на пазара с по-ниски такси.

tip2

Пазарът в очакване на Ethereum ETFs

След като проспекта за Blackrock ЕТF върху Еthereum бе отложен веднъж през януари и веднъж през март, анализатори очакват, че финално решение във връзка с първите проспекти за ETH ETF няма да бъде взето преди 23-и май, когато Комисията ще бъде задължена да вземе решение по този на Van Eck.

 

Интерес към ETF-и на Ethereum има и от други компании, сред които Bitwise, Fidelity и Grayscalе, които подаде своите документи за Grayscale Ethereum Trust (ETHE) още през октомври 2023. 

 

Нашето мнение е, че независимо от очакваното решение през май, интересът на професионални и непрофесионални инвеститори за директна инвестиция във втория най-голям актив на крипто пазара в САЩ трудно ще бъде пренебрегнат. Тяхното одобрение и дебют на търговия е по-скоро въпрос на време. 

 

От своя страна, в доклад от февруари 2024, британската мултинационална банка Standard Chartered, отразява че евентуално одобрение на ETH ETF-ите би довело до вливане до 45 млрд  долара в първите 12 месеца след одобрението

1.jpg

BlackRock създава фонд за токенизирани активи върху блокчейна на Ethereum

На 20 март, инвестиционният гигант BlackRock подаде документи към SEC с цел създаване на фонд за токенизирани активи в партньорство със Securitze Network, чиито размер все още не е разкрит. Регистриран през 2023 г. в Британските Вирджински острови, BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund (BUIDL) ще действа като пул за инвестиции, като минималната сума за влизане е $100,000.

 

Акронимът не е подбран случайно, а наподобява популярните термини “HODL”, “BUIDL”, които добиха популярност в периоди на отлив от инвеститорски интерес в сферата, но характеризиращи се с активна работа, т.е “build”-ване на нови протоколи и продукти върху блокчейн.

 

Интересни моменти от информацията до медиите правят впечатление, сред които, че желанието на BUIDL  да постигне стабилна стойност на всеки токен от $1 и ще изплаща дивиденти натрупани на дневна база в портфейлите на инвеститорите всеки месец в същия токен. Фондът ще инвестира 100% от своите активи в кеш, американски ценни книжа и споразумения за обратно изкупуване, като позволи на инвеститорите да правят допълнителна доходност, притежавайки токена на блокчейна на Ethereum. Инвеститорите ще могат да трансферират токените си 24/7/365 на предварително одобрени инвеститори. Между големите участници в екосистемата са Anchorage Digital Bank NA, Coinbase и Fireblocks, които осигуряват инфраструктурна подкрепа за пазара и търговията.

 

Този тип токенизиране на вече съществуващи активи е вече познат, но ясно показва намеренията на BlackRock по отношение на дигитализацията на сектора и по техни думи е част от дългосрочна стратегия. 

 

Стартът на фонда бе приветстван с ентусиазъм и съответно някои потребители отбелязаха събитието, като изпратиха memecoins на адреса на портфейла. Сред получените токени са 500,000 unshETHing_Token (USH) и 10,000 Realio Network (RIO), което се е увеличи с 47% от момента на трансферите. Други изпратени токени включват Pepe (PEPE), Cramer Coin (CRAMER) и VoldemortTrumpRobotnik-10Neko (ETHEREUM), както и NFT-та като Chungos, Tubby Cats и KaijuKingz.


Обикновено потребителите изпращат memecoins като шега на известни фигури от крипто общността, но понякога получателите разпределят тези токени някъде другаде. През 2021 г. съоснователят на Ethereum, Виталик Бутерин, бе получил подобна трансакция на токена SHIB и “изгори” 90% от него; това се равнява на почти половината от SHIB в обръщение или $6.7 млрд. за този период. Останалите 10% от получените memecoins той дари за благотворителност, като включително $1.2 млрд. бяха насочени към Индия с цел справяне с кризата от COVID-19.

Memecoins в действие

Нова тенденция в света на криптовалутите е налице - а именно предпродажбата на memecoins. С други думи, по този начин крипто проекти се опитват да съберат капитал преди официалното им стартиране, подобно на бума на първично предлагане на токени (ICO), което познаваме от 2017-а година.

 

Може да се каже, че това нововъведение работи на принципа на доверие - инвеститорите изпращат пари на случаен крипто портфейл и в замяна получават airdrop при официалното стартиране на токена. Над $100 милиона бяха вложени в предпродажби през уикенда на 16 март. Един от проектите събра $30 милиона за 24 часа, но все още не е стартирал. Друг проект пусна предпродажба и събра $30 милиона за 30 минути. Безспорно един от най-успешните е Book of Meme ($BOME) токенът, който достигна $1.46 милиарда пазарна капитализация само за 2 дни. 

 

Разбира се, тези проекти се смятат за изключително рискови, тъй като по-голямата част от тях са измамни или съпътствани със сериозни пробиви в сигурността, като може да се спекулира дори, че някои от тях са умишлени. 

 

Създателят на $SLERF memecoin стана обект на внимание в Twitter, след като по погрешка изгори ликвидния пул и алокацията за раздаване на монети, унищожавайки всички токени, които участниците в предварителната продажба бяха заплатили. В най-върховния си момент именно този токен бе достигнал пазарна капитализация от $400 милиона.

 

NFT на небезизвестния memecoin "DogWifHat" бе продаденo за 1 200 етера или $4.3 милиона по това време. Снимката от 2018 се превърна в генезис историята на едноименен токен, чиято цена само в рамките на няколко месеца скочи от $0.01 на $3 и достигна пазарна капитализация от $2.8 милиарда. Ентусиасти от обществото дори успяха да съберат $650 хиляди, за да прожектират образа на “DogWifHat” върху новоотркитата концертна зала “Сфера” в Лас Вегас.

2 (1).png

Ръст на акциите на Coinbase

През последните 12 месеца, акциите на американската компания за търговия с крипто активи Coinbase нараснаха с повече от 350%. Това надскача първоначалната директна котировка от $250 за първи път от 2021 г. насам. Проспектите на Coinbase се подобряват заедно с ръста на пазара на криптовалути. 

 

Освен това, компанията е основният попечител на повечето търговски платформи за биткойн с физическа доставка в САЩ. Включително новите продукти, като деривативи, пуснати наскоро, са генерирали повече от $100 милиарда търговски оборот.

Ethereum & Layers 2s

Ethereum & Layers 2s
Q1 | 2024 

Dencun upgrade

The Dencun Upgrade

На 13 март блокчейн мрежата на Ethereum осъществи своя плануван и важен за бъдещето си ъпгрейд. Той е от особено значение за развитието на внушителната екосистема от децентрализирани апликации на Ethereum. Dencun идва след серия от предимно инфраструктурни подобрения, които се явиха основополагащи за тази и следващите стъпки от развитието на мрежата. 

 

Името е комбинация от два пакета от подобрения Deneb и Cancun. Cancun е ъпгрейд на оперативния слой, докато Deneb прави съответните промени в консенсусния слой.

 

С Dencun се въвежда т.нар “proto-danksharding” - нов начин за съхранение на данни, предложен на теоретично ниво за първи път от Виталик Бутерин през 2019. Основна роля в EIP-4844 имат “blobs” за временно съхранение на данни, термин познат от други програмни езици като Javascript и Python. Blobs могат да бъдат разгледани като “запазени места” за запис на данни във всеки блок от веригата на Ethereum, но предназначени специално за нуждите на rollups - Layer2 решения за скалиране възможностите на Ethereum мрежата. 

 

Сега вече наложени в сферата rollups като тези на Arbitrum, Optimism, zkSync, Starknet и други имат улеснен достъп и по-ефикасен пазар за запис на данни върху основния Layer1 Еthereum. Апликации с rollups, ще се ползват с пълната сигурност и степен на децентрализация на Layer1 мрежата на Еthereum, но ставайки по-ефикасни и до 5-10 пъти по-евтини. 

 

Трансакции, които преди са стрували 10 цента сега ще струват около 1 цент, а по-леки откъм нужда за пространство операции ще струват дори по-малко.

 

В следващите месеци това ще позволи на проекти в сфери като DeFi, NFT, DePIN, Gaming, AI да понижат драстично разхода за ползване на Ethereum, който често достига до 90% от цената на тяхната услуга и който досега се прехвърляше на крайния клиент. 

 

В близко бъдеще Layer2 блокчейн решения имат възможността подобрят продукта си поради възможност да използват блокчейн за по-комплексни решения и едновременно с това да намалят драстично оперативните си разходи и станат по-достъпни за крайни клиенти. Ползването на блокчейна на Ethereum също ще стане по-евтино, но и ще се намалят случаите на т.нар. “задръствания” от трансакции в основния Layer1. 

 

В средносрочен план Dencun улеснява значително интегрирането на блокчейн технология в традиционни бизнеси, тъй като компонента такса (gas fee) ще отпадне напълно или ще бъде сведен до ниво по-ниско от таксата за обработка на плащане с карта при пазаруване онлайн. 

Updated-Ethereum-Map-After Dencun.jpeg

Ethereum Roadmap | Ethereum Foundation

Общ поглед

Ъпгрейдът Dencun се изяви като изключително успешен. Още от самото начало, таксите се намалиха с 50-99% за L2 мрежите. Разходите на Arbitrum падат с 71.5%, тези за Optimism с 96.6%, а за Zora с 99.6%. Например трансакциите на Optimism са около $0.01 — значителен скок в ускоряването на потенциала на мрежата.  Dencun доведе и приток на потребители към L2 мрежите, кoито регистрираха рекорд от 4.6 милиона седмично активни потребители.

Ефектът от ъпгрейда на Денкун в екосистемата се очаква да бъде значителен. До скоро търговията в областта на децентрализираните финанси (DeFi) бе доминирана от трансакции с висока стойност, което показва как високите “газ” такси пречат на честите, нискостойностни транзакции. От своя страна протоколите за кредитиране и други DeFi такива може да видят ръст, тъй като вече потребителите могат да използват финансови приложения без значителни разходи за участие.

Gaming е друг сегмент, който сам по себе си изисква бързи и достъпни трансакции. Чрез Dencun, потребителите ще могат да участват в икономиките на игрите без значителни разходи за вътрешни действия, като например покупка на предмети. 

От друга страна, решенията за управление на веригите за доставка с блокчейн позволяват лесното проследяване на стоките, чрез неизменяемостта и прозрачността на Ethereum. Решенията за управление на идентичността също ще станат по-лесно мащабируеми, като позволят разпространени децентрализирани и персонализирани решения за идентичност.

Модулни и монолитни блокчейни

Rollup мрежите играят критична роля в подпомагането на прехода на Ethereum от монолитен към модулен блокчейн. Монолитните блокчейни като Bitcoin и Solana предлагат тясно интегрирани компоненти, създадени да функционират безпроблемно в рамките на една и съща структура. Модулните блокчейни, от своя страна, се стремят да разделят съгласието, изпълнението и съхранението на данни, което позволява на тези компоненти да бъдат оптимизирани индивидуално. Това осигурява възможност за по-голяма персонализация на веригите, като се вземат предвид различни приложения, запазвайки при това децентрализацията и сигурността.

 

Въпреки че монолитните блокчейни като Solana се възползват от своята простота и сигурност, модулните блокчейни отварят вратата към по-голяма мащабируемост, гъвкавост и обновяемост, както и специализация. 

Увеличение на броя трансакции

Броят на дневните транзакции във Base, Ethereum Layer 2 мрежата, развивана от Coinbase, отбеляза значителен ръст след ъпгрейда Dencun, вероятно поради ниските трансакционни такси както и поради фактът, че Coinbase активно насочва своите потребители към нея.  

 

Броят на дневните трансакции в мрежата на Base беше около 440 000 точно преди Dencun, а само няколко дни след ъпгрейда достигна нов връх от над 1,05 милиона транзакции на 17 март. Това надмина обема на трансакциите на други водещи optimistic rollups. Arbitrum имаше 960 000 транзакции, а Optimism - 519 000 транзакции на 17 март.

 

Сходен тренд се наблюдава и в притока на нови потребители в Base. Броят на седмичните нови потребители в Base скочи до 800 000 за същия период, което е нарастване с 600% спрямо седмицата преди въвеждането на ъпгрейда Dencun и е рекорден за мрежата.

Медианните такси за газ в Base се понижиха от около $0.5 на 13 март, точно преди активирането на Dencun, до около $0.003 след това - едни от най-ниските сред Layer 2 мрежите.

От гледна точка на заключени средства на Layer 2, след проявата на Dencun (зелената маркировка на графиката долу) те бележат кратък спад, но в края на месеца достигат високи нива от близо $43 млрд. или почти 12 млн. ETH.

Нивото на трансакции за секунда (TPS) също се покачва последством Dencun, като тези на L2 средно се движат между 145-150 TPS спрямо 100 TPS преди ъпгрейда, а на Ethereum конкретно 15 TPS спрямо 13 TPS преди това. В рамките на последния месец Layer 2 мрежите с най-висок брой трансакции са Linea (~55 мил.), Base (~40 мил.), а Arbitrum One и Ethereum се доближават с около ~37 мил.

DeFi & NFTs

DeFi & NFTs
Q1 | 2024 

NFT проектът Pudgy Penguins с растяща популярност

nfts

В предишния си доклад споменахме за проекта с NFTs, наречен Pudgy Penguins, и неговото навлизане в гиганта на търговията Walmart в САЩ. След няколко месеца, въпреки че мнозинството от NFT проектите загубиха своята популярност, Pudgy Penguins продължава да се развива и да привлича все по-голям интерес. Той се явява най-успешния NFT проект, който вече настига минималната цена на едно Bored Ape NFT или около $45,000. Неотдавна един Bored Ape се равняваше на 100 Pudgy Penguins.

Освен достъп до ексклузивни събития за притежателите на Pudgy Penguin, наред с други придобивки, впечатление прави възможността да се получава дивидент, функция от продажбите на плюшените играчки Pudgy Penguin.

Наскоро Walmart увеличи почти двойно присъствието на играчката, увеличавайки физическите локации до 3100. Наред с онлайн продажбите, Pudgy Penguin е хит в САЩ с над 750 000 продажби и приходи от над 10 млн долара.

Спад на месечните обеми и приходи на NFT пазара

Въпреки гореспоменатия успех на проекти като Pudgy Penguins, NFT пазарът продължава да бележи спад. Според данни от The Block, активността в пазарите на Ethereum базирани NFTs се е намалила на месечна база. Минималните цени за влизане в големите колекции като Bored Ape Yacht Club, Froganas, Mutant Ape Yacht Club и Pudgy Penguins изпитват спад съответно с 37%, 5%, 42% и 24% към края на тримесечието. Единствената колекцията от NFTs, която се отличава позитивно в сравнение с общата тенденция и нараства с 65% в същия период, е базираната на Bitcoin блокчейна NodeMonkes.

От гледна точка на обем на търговията на Ethereum NFTs се равнява на $786 милиона през февруари, като това представлява спад от над 10% спрямо $868 милиона през януари. Обемът към 28 март е $730 милиона.

Месечният приход на пазарите на NFT, включително OpenSea, X2Y2 и LooksRare, също бележи спад спрямо декември. Според данните на The Block, общият приход за OpenSea, X2Y2 и LooksRare през декември е $3.43 милиона. Януари изпитва рязък спад, а приходите за февруари достигат $1.67 милиона, което е намаление от 51%.

Graph12 (1).png

Промени в общностното управление на Uniswap

Предложението на Фондацията Uniswap относно механизма за таксуване на протокола в управление на платформата бе прието след гласуване на общността. Участниците в протокола и дейността на Uniswap са организирани в DAO.  

Взетото с почти пълно единодушие решение за следващия ъпгрейд на Uniswap, въвежда промени в механизма за таксуване на протокола, който ще възнаграждава потребителите, които делегират и залагат своите токени UNI. След обявяването на предложението на 23 февруари, цената на токена на Uniswap се увеличи с над 50%, а към средата на март се търгува на значително по-висока цена. 

Данни за потреблението на Uniswap мрежата, показват, че за последните 6 месеца, броят потребители на дневна база е нараснал от 75 000 до 170 000.

Belayer панелист на Capital Financial Summit 2024

В края на март Belayer имаше възможността да участва в панел по време на организирания от Капитал Financial Summit. Събитието се фокусираше върху теми свързани с финанси, технология и иновации.

 

Именно в тези три сфери имахме възможност да добавим стойност и допринесем с ценна дискусия на тема “умни инвестиции в крипто”. По-конкретно успяхме да споделим идеи по теми като развиващата се конкуренция в пространството на Layer2, използването на NFТs за ангажиране на общности и приложението на zk технология в блокчейн.

Reports

Belayer Crypto Report

Report Social Share (5) (1).png

Knowledge

Крипто

Речник

Blockchain-Glossary
bottom of page